Hur du dränerar källaren

Här är en punktlista över hur du lägger dränering och isolerar ytterväggen på din källare.

Innan du börjar är det smart att ringa och prata med en rörmokare. Rörmokaren kommer kunna hjälpa dig planera arbetet och med vart rören ska ledas. Och innan du fyller igen med jord efter att du lagt ner rören kan det vara smart att få honom att kolla på dem. Förövrigt är det rörmokaren som måste fästa dräneringsröret i det kommunala systemet.

1. Du börjar med att gräva upp en sida av huset och ingen annan till dess att denna sida är klar(detta är för att huset inte ska sätta sig.) Den rännan som du har grävt upp bör vara 50 cm bred med sluttande kanter för att se till att det blir svårare för jord att ramla ned.

2. Du bör gräva ned till 20 cm under din husgrund där ska du lägga grus, ganska grovt och sedan ska du laga husgrunden genom att ta bort ojämnheter och fylla hålen med cementbruk.

3. När cementputsen har torkat kan du börja med att asfaltera väggen ända upp till marknivån. Ifall väggen är isolerad skulle du kunna montera en plastmatta med profiler vilket skapar ett ventilerat fuktskydd.

4. Nu ska du, ifall du inte redan gjort det, isolera, detta gör du med hårda plattor som du fäster med asfalt eller takkitt eller murbruk lätt på väggen.

5. Du ska såklart skydda isoleringen vilket du gör genom att lägga en specialprofil ovanpå vilken fästs på väggen och som du sedan drar ner över kanten på isoleringen. Annars kan du också använda en kil(trekantig, gjord av murbruk)som läggs på samma ställe. Pris cellplast är relativt lågt så snåla inte med kvaliten.

6. Nu rullar du ut dräneringsröret och lägger det i rännan du grävt. Det ska hållas på plats med grovt grus och mindre stenar. Fallet på dräneringsröret bör vara 1 cm för varje meter källarvägg och det ska slutta ner mot brunnen eller avloppssystemet där vattnet ska rinna ut.

7. Nu ska röret packas in och eftersom det har en massa små hål i sig så att vattnet ska kunna rinna in är det viktigt att gruset och stenarna inte är för små utan är tillräckligt grova för att inte täppa till röret. Du kan eventuellt också täcka röret med en fiberduk som släpper igenom fukten men inte gruset.

8. Nu ska du fylla igen rännan du grävt och bredvid cellplast isoleringen och kanske även det ventilerade fuktskyddet ska det läggas 15 cm grus. Det finns risk för att detta kommer klämma isoleringen och det kan därför vara smart att skydda den med en plywood skiva som du sedan drar upp sakta men säkert.